More Website Templates @ TemplateMonster.com | Zerotheme.com

CECHY OPTYMALNEGO POŻYWIENIA

Wszystkie żywe istoty czerpią niezbędne do życia składniki z pokarmów oraz płynów, które stanowią ich codzienne pożywienie. W wyniku procesów metabolicznych związki i pierwiastki chemiczne, przetwarzane są na energię oraz tkanki ciała. Energia, czyli siła "napędowa" całego organizmu umożliwia dokonywanie się wszystkich życiowych funkcji, między innymi takich jak ogrzanie ciała, poruszanie się, myślenie, właściwe reagowanie na bodźce pochodzące ze środowiska, a także do produkcji mleka u kotek i karmiących suk itd.
Wartość energetyczna pokarmu
Związki chemiczne zawarte w pożywieniu są źródłem energii dla organizmu psa lub kota. Mogą temu służyć wszystkie składniki organiczne - tłuszcze, białka i węglowodany. Aczkolwiek naczelną wartością białek jest funkcja budowy wszystkich tkanek, dla kotów białka stanowią najcenniejsze źródło pozyskania energii. Wartość energetyczna pokarmu wyrażana jest w kaloriach lub w jednostkach SI - w dżulach. Sama woda, ani składniki mineralne, chociaż są niezbędne do życia, nie stanowią źródła energii.
Ilość i jakość składników pokarmowych
ma bezpośredni wpływ na gospodarkę energetyczną każdego organizmu. Pobrane z pokarmu energia podlega przemianom w organizmie, więc część zostaje wydalona, a tylko część może być wykorzystana w procesach życiowych. Energia wyzwalana jest w organizmie w wyniku "spalania" (utleniania) substancji odżywczych. Następnie magazynowana jest w postaci wysokoenergetycznych związków i w syntetyzowanych przez organizm tkankach ciała (np. tkanka tłuszczowa).
Bilans przemiany energii w organizmie można przedstawić następująco:
Energia "brutto" to zawarta w pokarmie całkowita "pula energii", jaką organizm otrzymał do dyspozycji. Choć pokarm może teoretycznie dostarczać dużych ilości energii, to organizm psa lub kota może nie wykorzystać pełnego zasobu energetycznego ze względu na niską strawność lub ograniczone przyswajanie określonych substancji. Należy się również liczyć z utratą pewnej ilości składników pokarmowych i organicznych związków chemicznych wydalanych z kałem, moczem i gazami.
Energia strawna to energia zawarta w związkach chemicznych wchłoniętych z przewodu pokarmowego i włączonych w przemiany metaboliczne ustroju. Energia strawna jest więc energią brutto pomniejszoną o energię straconą w postaci składników nie strawionych i nie wykorzystanych w przewodzie pokarmowym zwierzęcia. Nie cała energia strawna zużywana jest więc do budowy tkanek i sprawnego funkcjonowania narządów.
Energia metaboliczna jest energią, którą zwierzę posiada do dyspozycji, aby aktywnie żyć i którą organizm może przeznaczyć na spełnienie wszystkich życiowych funkcji: na wzrost, rozwój, ruch, termoregulację, rozród, funkcje odpornościowe i wiele innych. Energię metaboliczną określa się jako końcowe saldo energetyczne po odjęciu od energii strawnej wszelkich strat na poszczególnych etapach metabolizmu oraz energii w postaci składników organicznych wydzielonych np. w moczu, a także w pocie, złuszczonym naskórku czy liniejącej sierści.
Zapotrzebowanie
Podobnie, jak w przypadku ludzi, ilość potrzebnej energii jest uzależniona od bardzo wielu czynników, a między innymi od aktywności, wieku zwierzęcia, jego stanu fizjologicznego (ciąża, laktacja) jak również od rasy czy cech osobniczych. Podobne warunki życia psa, kota i człowieka, które w przekonaniu ludzi stwarza wspólny dom, nie są jednak wyznacznikiem jednakowego zapotrzebowania energetycznego dla wszystkich stworzeń. Czworonogi - z natury bardziej ruchliwe od człowieka - nawet na zwyczajnym spacerze, pokonują kilkakrotnie większą odległość, a także biegają, skaczą i szczekają zużywając przy tym znaczniej więcej energii niż towarzyszący im opiekun. Dużo więcej energii potrzebują zwłaszcza rosnące, młode zwierzęta, ciężarne lub karmiące samice. Pewna ilość zasobów energii w organizmie zawsze zostaje przeznaczona na ogrzanie ciała. Straty tej energii w dużej mierze zależą od proporcji powierzchni ciała w stosunku do masy ciała. Generalnie im większe stworzenie, tym utrata ciepła powinna być większa, lecz masywny pies traci na 1 kg wagi relatywnie mniej ciepła od pieska mniejszego i szczuplejszego. W przypadku psów dodatkową rolę odgrywa sierść. To naturalne, że większe psy o gęstej, grubej sierści lepiej znoszą zimą trudne warunki atmosferyczne.
Strawność
Stopień efektywnego wykorzystania składników pokarmowych z pożywienia jest kluczowym czynnikiem weryfikującym wartość pokarmu. Tę cechę określa się mianem strawności składników pokarmowych pożywienia. Ponieważ układy trawienne psów i kotów bardzo się różnią, pokarmy dla psa i kota charakteryzują się nieco innym składem, a więc i strawnością. Długość przewodu pokarmowego, w tym również objętość żołądka oraz długość jelita cienkiego i grubego w stosunku do długości ciała u kotów jest zdecydowanie krótsza niż u psów. W zależności więc od gatunku - psa czy kota, nie mówiąc już o człowieku - budowa anatomiczna pokarmowego w dużym stopniu narzucają bardzo odmienne wymagania żywieniowe. Wyższa strawność pokarmu oznacza więcej i lepiej wykorzystanej energii przez organizm.
Równowaga
Wartość energetyczna spożywanych codziennie pokarmów powinna być dostosowana do potrzeb organizmu i utrzymana na stałym poziomie. Stan równowagi energetycznej zapobiega m.in. otyłości i korzystnie wpływa na żywotność i samopoczucie zwierząt, a także ma wpływ na utrzymanie temperatury ciała, która u kota i psa wynosi ok. 40° C. Równowaga ma miejsce gdy ilość energii wykorzystanej do pełnienia przez organizm wszelkich funkcji życiowych z uwzględnieniem strat (kał + mocz) jest równa energii spożywanej, a ilość energii zmagazynowanej pozostaje stała. Wówczas pies lub kot nie jest ani za chudy ani za gruby i wykazuje właściwe proporcje pomiędzy zawartością tkanki mięśniowej, kostnej i tłuszczowej.
KARMA NA MIARĘ CYWILIZOWANEGO PSA I KOTA
Pies to stworzenie wszystkożerne i właściciela często kusi pozbycie się resztek jedzenia z własnego stołu wprost do psiej miski. Bardziej uważni opiekunowie, z większym lub mniejszym zaangażowaniem, skłonni są poświęcić czas na gotowanie domowych wyrobów dla swojego pupila. Z kotem bywa podobnie, chociaż te z natury mięsożerne i niepokorne stworzenia bywają niezwykle kapryśne. W każdym z tych przypadków, poza dobrą wolą człowieka występuje szereg czynników niesprzyjających właściwemu rozwojowi zwierząt. Stworzenie idealnej kompozycji: obejmującej wszystkie niezbędne składniki pokarmowe dobrane w odpowiednich proporcjach, o właściwej dla danego organizmu wartości energetycznej i atrakcyjnej w smaku - jest ambitnym wyzwaniem. Istnieje jednak optymalne rozwiązanie w postaci specjalnie stworzonego menu dla psów i kotów wiodących cywilizowany żywot u boku człowieka.
CECHY KARMY GOTOWEJ
Składniki
Składniki potraw gotowych oraz ich proporcje to kluczowy element codziennej diety, a ich dobór ma zasadniczy wpływ na zdrowie, kondycję i wygląd zwierzęcia. Dobrą wskazówką świadczącą o jakości karmy są certyfikaty lub informacje zawarte na etykiecie i opakowaniach, które zwykle stanowią gwarancję właściwie zbilansowanych proporcji składników. Istnieje 6 podstawowych elementów, które w odpowiednich proporcjach tworzą optymalną piramidę żywieniową zwierząt. Zapewnienie wszystkich składników w daniach przygotowanych systemem domowym jest niezwykle trudne, natomiast gotowe produkty uznanych marek przeznaczone dla psa lub kota, zapewniają kompletny i zbilansowany codzienny posiłek.
WITAMINY
- niezbędne do ogólnego rozwoju i utrzymania prawidłowej struktury kości, właściwego funkcjonowania narządu wzroku oraz przemiany materii, a także stymulacji wszelkich procesów zachodzących w organizmie (np. gojenie ran) oraz do wspomagania odporności. Gotowa żywność dla psa lub kota, podawana w ilości wskazanej do dziennego spożycia, dostarcza właściwe dawki składników zgodne z dziennym zapotrzebowaniem danego gatunku i nie wymaga uzupełniania. Uwaga: pozyskanie odpowiednich witamin (rozpuszczalnych w wodzie lub tłuszczach) z naturalnych źródeł sprawia wiele trudności, dlatego zalecana jest uzupełnianie tych składników specjalnymi preparatami witaminowymi, aczkolwiek takie postępowanie wymaga zawsze konsultacji ze specjalistą; należy pamiętać, że w procesie gotowania wiele witamin traci swą aktywność.
SKŁADNIKI MINERALNE
- konieczne dla utrzymania silnych zębów i dobrze zbudowanych kości oraz prawidłowej gospodarki płynami w organizmie. Składniki mineralne w recepturach gotowych pokarmów są pozyskiwane z naturalnych źródeł: ryb, wątróbki, mięsa, produktów zbożowych i nabiału. Uwaga: ponieważ niektóre składniki mineralne trudniej ulegają rozkładowi w przewodzie pokarmowym, mogą być słabo przyswajalne; z kolei zbyt duża ich ilość może być toksyczna, więc optymalizacja mineralnych i witaminowych składników diety przyrządzanej systemem domowym nie jest łatwym zadaniem.
WĘGLOWODANY
- ważne składniki pokarmowe służące jako źródło energii i dla prawidłowego trawienia. Najlepszym źródłem łatwostrawnych węglowodanów i błonnika wykorzystywanym w karmie gotowej są wszelkiego rodzaju produkty zbożowe, ryż, pszenica, płatki owsiane oraz kukurydza. Uwaga: nieodpowiednie proporcje - za dużo łatwostrawnych węglowodanów i za mało błonnika - mogą być przyczyną problemów z układem pokarmowym (zaparcia lub biegunki).
TŁUSZCZE
- stanowią źródło energii, stymulują wzrost i rozwój mięśni, regenerację skóry i sierści, a także służą prawidłowemu funkcjonowaniu ośrodkowego układu nerwowego; tłuszcz posiada około dwukrotnie większą wartość energetyczną w porównaniu do węglowodanów, jest zatem szczególnie ważnym składnikiem pokarmowym dla intensywnie pracujących psów, karmiących suk i kotek. W gotowych daniach dla psów i kotów niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) pozyskiwane są z tłuszczów zwierzęcych, podrobów oraz olejów roślinnych. Uwaga: Tłuszcze w produktach naturalnych szybko jełczeją i stają się niebezpieczne dla zdrowia;. Ponadto nadmierna ilość tłuszczu lub jego niedobór w pożywieniu, zwłaszcza przygotowywanym dla kotów (które nie lubią węglowodanów), może prowadzić do nadwagi lub niedowagi zwierząt.
BIAŁKA
- podstawowy składnik służący prawidłowemu rozwoju wszystkich organów, także sierści, skóry, pazurów i prawidłowej budowy układu mięśniowego. Niektóre aminokwasy mogą być syntetyzowane w organizmie, ale wiele innych - nie wytwarzanych samoistnie przez organizm (aminokwasy egzogenne) - musi zostać dostarczonych w pożywieniu. Białko jest ponadto najważniejszym źródłem energii dla kotów. W gotowych pokarmach białko uzyskuje się z mięsa, jaj, ryb, zbóż i roślin strączkowych - soi, soczewicy, nabiału oraz drożdży. Uwaga: Niedobór któregokolwiek z egzogennych aminokwasów powoduje zaburzenia w łańcuchu procesów przemiany materii i uniemożliwia syntezę białka przez organizm. W efekcie - brak białka prowadzi do poważnych komplikacji zdrowotnych. + DUŻO WODY!
Jakość
Dobra karma powstaje w specjalnie przystosowanych do takiej produkcji zakładach, które muszą wylegitymować się standardami HACCP oraz ISO. Na jakość karmy składa się bardzo wiele czynników - m.in. źródło pozyskiwania surowców, technologia ich przetwarzania i higiena procesu produkcji. Wiarygodni producenci o wieloletnim doświadczeniu posiadają odpowiednie zaplecze i wiedzę gwarantującą przestrzeganie wszystkich zasad właściwej produkcji, nieodbiegających od standardów obowiązujących przy produkcji żywności dla ludzi. Certyfikat jakości, który powinna posiadać firma produkująca pożywienia dla zwierząt, obliguje do przestrzegania odpowiednich procedur postępowania, które maksymalnie eliminują popełnienie błędu czy nieścisłości na wszystkich etapach produkcji (na przykład nieprzestrzegania receptury, stosowania surowców złej jakości, itp.).
Forma
Generalnie rozróżnia się trzy formy karmy gotowej - tzw. mokrą, pół-mokrą i suchą, aczkolwiek w ofercie każdej z nich istnieją przeróżne rodzaje karmy do wyboru przez psa lub kota za pośrednictwem właściciela. Mokra karma to kawałki mięsa w sosie, galaretce lub w formie pasztetu, a sucha występuje w tak bogatym asortymencie, że człowiek może pozazdrościć niejednemu psu i kotu. Wielkości i kształty kawałków gotowego pożywienia nie są przypadkowe, lecz wynikają z dociekliwych obserwacji i badań prowadzonych nad sposobem konsumowania i trawienia przez psy oraz koty w różnym wieku, różnych ras i wielkości. Forma karmy gotowej to czynnik regulujący zarówno strawność w przewodzie pokarmowym, jak i stymulację prawidłowych odruchów - związanych z rozdrabnianiem jedzenia przed połknięciem, tak, aby kęs był optymalnie przygotowany do dalszej obróbki w żołądku. I choć czasami postać karmy gotowej dla zwierząt może wydawać się ludziom nieatrakcyjna, ocena tego faktu powinna pozostać w gestii głównych zainteresowanych!
Smak i zapach
Monotonia w żywieniu nie jest wskazana nawet przy najmniej wymagających stworzeniach. Smakowitość karmy wynika z umiejętnego doboru surowców. "Smaczny kąsek" i jednocześnie w pełni zgodny z naturalnym zapotrzebowaniem psa lub kota nie ma wiele wspólnego z rarytasami człowieka (np. słodyczami, przyprawami, cebulą, itp.). Istnieje jednak mechanizm, który potrafi przyczynić się do niewłaściwego żywienia, ponieważ tak, jak ludzie, zarówno pies, jak i kot mogą od małego zostać przyzwyczajone do odbierania bodźców smakowo-zapachowych charakterystycznych dla ludzkich potraw, które często bywają wręcz szkodliwe dla ich zdrowia. Czekolada na przykład zawiera toksyczny związek o nazwie teobromina, co sprawia, że zjedzenie przez psa średniej wielkości tabliczki gorzkiej czekolady może mięć istotne konsekwencje dla jego zdrowia. Koty w przeciwieństwie do psów nie preferują pokarmów o słodkim smaku, gdyż nie posiadają dobrze wykształconych receptorów sacharozo-zależnych. Smak psiej i kociej gotowej karmy przed dopuszczeniem do sprzedaży "kontrolują i opiniują" przedstawiciele odpowiednich gatunków, a tym ekspertom z pewnością można ufać.
Przyswajalność
Przyswajalność jest cechą determinowaną przez strawność pokarmu. To, jaka ilość pożywienia jest efektywnie wykorzystywana w organizmie zwierzęcia, ocenia się na bieżąco, m.in. przez szczegółową analizę odchodów i chemiczną analizę składników zarówno w podanej żywności, jak i odchodach. Wstępnej oceny przyswajalności składników pokarmowych można dokonać na podstawie ilości i konsystencji odchodów (im mniejsze i bardziej zwarte, tym pokarm był prawdopodobnie lepiej wykorzystany przez zwierzę). Należy pamiętać, że zalecane duże porcje nie są wcale właściwą wskazówką określającą wartość pokarmu. Jedzenie może być mniej strawne i prawdopodobnie zawiera mniej cennych dla zwierzaka składników odżywczych, jeśli zalecane są zwiększone porcje w stosunku do masy ciała.
Kontrola ilości
Na opakowaniach większości karm dla zwierząt można znaleźć wskazówki odnośnie zalecanej ilości dziennego spożycia w zależności od masy ciała, aktywności, wieku a czasem nawet rasy psiego lub kociego konsumenta. Wielkość porcji dla psa czy kota jest tak wyliczona, że pokrywa całkowite zapotrzebowanie m.in. na energię, białko, składniki mineralne i te biologicznie czynne. Porcjowanie jest znacznie łatwiejsze i właściwsze od racji pożywienia przygotowywanego domowymi sposobami. Ponadto, kontrolując ilość zjedzonego pokarmu w postaci suchego lub wilgotnego dania gotowego, można łatwo ocenić czy żywienie psa lub kota jest nadmierne czy też niedoborowe. Celem żywienia jest zaspokojenie dwóch podstawowych potrzeb: zaspokojenie głodu i dostarczenie odpowiednich składników w odpowiednich proporcjach z korzyścią dla zdrowia. W potrawach przygotowywanych metodą domową optymalizacja tych czynników nie jest łatwa i wymaga profesjonalnej wiedzy. Wiele zwierząt karmionych pożywieniem o kompletnej i zbilansowanej recepturze samoistnie reguluje ilość spożywanego jedzenia (a w tym pobranej energii). W zależności od rodzaju pożywienia wymagana jest większa lub mniejsza ilość. Na tej podstawie właściciele mogą mylnie oceniać smakowitość pokarmu lub apetyt zwierzęcia. Jak się okazuje ważnym czynnikiem decydującym o ilości spożywanej potrawy jest właśnie wartość energetyczna składników.
Terminy przydatności
Określona na opakowaniu data ważności produktu wynika z procesu technologicznego charakterystycznego dla danej karmy. Suchy pokarm w trwałych, mocnych opakowaniach, z tego względu, że zawiera jedynie 10% wilgoci może służyć do 2 lat, wilgotna karma renomowanych producentów, w hermetycznych pojemnikach ma trwałość 12 miesięcy, o czym decyduje proces sterylizacji produktu bez konieczności dodawania konserwantów.
Koszt
W porównaniu z ukrytymi (wśród zakupów dla całego domu) kosztami przygotowywanego dla psa czy kota jedzenia ze składników domowej spiżarki, dzienny wydatek na gotowe produkty dla zwierząt jest zawsze znacznie niższy! Im mniejszy i lżejszy jest piesek - tym koszt jest oczywiście mniejszy. Na potwierdzenie tego faktu można przytoczyć przykłady wzięte z życia. Przyjmując energetyczną wartość pożywienia jako zasadniczy czynnik, który decyduje o dziennym zapotrzebowaniu pożywienia -- kwoty dziennych wydatków np. na suchy pokarm dla psa wahają się od 1 - 5 zł! Ilość i jakość posiłku przygotowanego domowym sposobem w takiej cenie zdecydowanie nie można zaliczyć do potraw kompletnych i zbilansowanych pod względem składników. Innym obrazowym przykładem jest porównanie do systemu żywienia się ludzi w aspektach efektywności i ekonomii. Przeciętny pies o wadze 20 - 25 kg wymaga dziennie ok. 1500 - 2000 kcal, co odpowiada potrzebom zdrowej, średnio aktywnej kobiety (nie ciężarnej) o wadze 60 kg. Jeżeli psu wystarczy dziennie 300 - 400 g suchej karmy w cenie ok. 2 - 3 zł, to w podobnej cenie człowiek może sobie kupić najwyżej trzy ciastka - 1050 kcal! W przypadku kotów, analogiczne porównanie wypada jeszcze bardziej znacząco, ponieważ zdrowy kot o wadze 4 kg potrzebuje ok. 320 kcal dziennie. Próby stworzenia kompletnego i właściwie zbilansowanego posiłku samodzielnie dowodzą, że skompletowanie wszystkich składników w jednej porcji codziennego dania dla psa o masie 20 kg wymaga czasu, nakładu pracy i całkiem sporych kosztów. Przykładowo: wołowina (200 g) + wątróbka (5 g) + biały, tłusty ser (10 g) + ryż (20 g) + marchew (20 g) + olej słonecznikowy (10 g) to wydatek (na podstawie średnich cen krajowych) ok. 4 zł, przy czym nie wolno zapominać o dodatku witamin i minerałów.
Pora i sposób karmienia
Ściśle przestrzegane zasady i określony rytuał karmienia wpływa nie tylko na wychowanie pupila, ale również na strawność i wykorzystanie karmy. Psy jako typowe zwierzęta stadne chętnie jedzą w towarzystwie, gdy reszta domowników zasiada do stołu. W procesie udomowiania przyzwyczajone zostały resztek "z ogniska" jako nagrody za wykonaną pracę. Jakkolwiek współczesne pożywienie człowieka zmieniło się w porównaniu do pradawnych czasów i stało się czasem wręcz szkodliwe dla psa (słodycze, przyprawy, chemiczne dodatki do żywności), nawyk oczekiwania psa na resztki pozostał. Przestrzeganie zarówno pory karmienia, jak i sposobu oraz rodzaju pożywienia są ważnymi elementami tresury zwierzęcia, lecz wymagają również pewnej determinacji od człowieka. Zapobieganie łasowaniu i przypadkowemu podjadaniu z ludzkiego stołu z pewnością sprawi, że pies będzie zdrowszy, w lepszej kondycji i wbrew pozorom - znacznie szczęśliwszy. Nawyk podjadania prowadzi zazwyczaj do otyłości ze wszelkimi jej konsekwencjami. Serwowanie specjalnych, gotowych dań uczy więc psa lub kota, że jego miejsce, pora posiłku, a także jedzenie są tylko dla niego i nie powinny domagać się więcej, gdyż człowiek również nie ingeruje w jego "stołówkę".
Oszczędność czasu
Współczesny styl życia doskwiera często psom i kotom podległym rytmowi życia człowieka. Zwłaszcza koty, które powinny jeść często w niewielkich porcjach, mogą cierpieć z powodu niesystematycznego karmienia. Łatwość w przygotowaniu lub uzupełnieniu pożywienia w miskach pupili przy pomocy gotowych produktów umożliwia precyzyjne przestrzeganie procedur spełniających potrzeby żywieniowe i efektywne zaspokojenie głodu psa czy kota bez konieczności rezygnacji z własnych planów. Trochę czasu i zaangażowania wymaga jednak zapoznanie się z rynkową ofertą gotowych przysmaków, ich wybór oraz zaopatrzenie psiej i kociej "spiżarni". Moment podania pożywienia swojemu ulubieńcowi nie różni się od serwowania dania ugotowanego samodzielnie w domu - ta sama miska, to samo miejsce, ten sam gest. Pies i kot doskonale zapamiętają, w której szafce jest "ich" jedzenie i na dźwięk otwieranych drzwiczek lub miski, w sekundę będą przy swojej pani lub panu z wdzięczności i radości merdając ogonem lub ocierając się o nogę. Krótszy czas przygotowania pokarmu to dłuższy czas wspólnej zabawy i czułości, z pożytkiem dla umacniania zażyłości i zaufania.
Higiena
Higiena żywności i sposób jej podania, podobnie jak wśród ludzi, jest ważnym elementem żywienia. Karma nieświeża lub zanieczyszczona nie tylko nie jest smaczna, lecz może być szkodliwa. Zwłaszcza w ciepłe dni karma sporządzona z domowych składników może szybko ulegać rozkładowi czy fermentacji, a pokarm serwowany z odpowiednich (sterylnych i hermetycznych) opakowań, gdy jest już na to czas, nie stwarza takich problemów.


…już ponad 2500 poprawnie wyszkolonych i podporządkowanych psów, serdecznie zapraszamy